Basit olarak düşünmek gerekirse, HTTP protokolü TCP/IP üzerinden çalışan bir haberleşme protokolüdür. Genel amacı ise; internet(WWW) üzerinden, HTML dosyaları, resimler, sorgu sonuçları gibi verilerin iletimi/dağıtımıdır. Standard kullanılan port numarası 80 olup diğer portların kullanımı da mümkündür. Bilgisayarların birbiri ile iletişimini sağlamak için standardlaştırılmış bir yönem sağlar.
HTTP protokolü bir istemcinin isteği nasıl yapılandırması ve göndermesi gerektiğini. Buna karşılık olarak da bir sunucunun cevabı nasıl hazırlaması ve cevaplamasını belirler.
Basit Özellikler
HTTP protokolünü basit ama güçlü bir protokol yapan üç basit özelliği bulunmaktadır. HTTP’nin açık bağlantısı yoktur. Bir istemci (örneğin Firefox) isteği hazırladıktan sonra sunucu tarafına bir bağlantı açar, gönderir ve kapatır. Daha sonradan cevaplanmasını bekler. Yani açık kalan bir bağlantısı yoktur. Sunucu gelen isteği alır, işler, istemci ile arasındaki bağlantıyı tekrar kurar ve gelen isteği cevaplar.
HTTP içerikden bağımsızdır.
İletişimi sağlanılan verinin nasıl işlendiğini hem sunucu hem de istemci bildiği takdirde istenilen her türlü veri HTTP üzerinden gönderilebilir/alınabilir. İçeriğin anlaşılabilmesi için MIME-type dediğimiz başlıklar kullanılmaktadır.
HTTP durumsuzdur.
Yukarıda belirtildiği üzere HTTP açık bağlantı bulundurmayan bir yapıdadır. Bu yapı durumsuzluğu kendiliğinden getirmektedir. Durumsuz olması demek istemci ve sunucu sadece bağlantı açıkken birbirinden haberdar durumdadır. İşlemleri bittikten sonra birbiri ile ilgili olan konuları hemen unutma durumundadırlar. Bu protokolün yapısından dolayı sunucu da istemci de sayfalar arası bilgi tutamazlar. Client / Server mimarisi anlatan bir dökümantasyon hazırlanmalı ve buradan referans verilmeli.