HTTP / Parametreler

Bu bölümde birkaç önemli HTTP parametresini, bu parametrelerin yazım şekillerini ve iletişimde nasıl kullanıldıklarını açıklamaya çalışacağız.Bu sayede sunucu veya istemci yazarken istek ve cevaplarımızı nasıl yapılandırabileceğinmizi anlayacağız.SOnraki bölümlerde bu parametrelerin detaylı açıklamalarını bulabilirsiniz.

HTTP VERSIONHTTP <ana-sürüm>.<alt-sürüm> numaralandırması ile versiyonlarını belirler. HTTP versiyonu ilk satırda bulunan HTTP-Version alanı ile belirlenir. Burada genel olarak yazım şeklini bulabilirsiniz.

HTTP-Version = "HTTP" "/" 1*DIGIT "." 1*DIGIT

Örnek
HTTP/1.0
HTTP/1.1

Uniform Resource Identifiers

URI basit bir formatla hazırlanmış, büyük-küçük harf duyarlılığı olmayan, belirli bir kaynağı gösteren metinlere denir.Bu kaynaklara örnek olarak bir web sitesi, web servis verilebilir.Genel yazım şekli aşağıdaki gibidir.URI = “http:” “//” site [“:” port] [kaynak_adresi [“?” sorgu_detayı]]

HTTP açısından port bilgisi boş veya hiç verilmemiş olabilir. HTTP 80 portunu standard port olarak kabul eder.Kaynak adresi eğer belirtilmemişse “/” anlamına gelir.Eğer kaynak adresinde daha önceden ayırtılmış (tanımlı) veya güvenli olmayan karakterler varsa bunlar “%” karakteri ile başlayan HEX karakterleri ile belirtilir.

Örnek
http://enginaar.com:80/
http://hasscript.com/unanswered
http://enginaar.com/

Tarih/Saat Biçimleri

Bütün HTTP tarih/saat bilgileri Greenwich Mean Time (GMT) bilgisine göre belirtilmelidir ve istisnası yoktur.HTTP protokol olarak aşağıda bulunan gösterimleri kabul eder.

Sun, 06 Nov 1994 08:49:37 GMT ; RFC 822, updated by RFC 1123
Sunday, 06-Nov-94 08:49:37 GMT ; RFC 850, obsoleted by RFC 1036
Sun Nov 6 08:49:37 1994 ; ANSI C's asctime() format

Karakter Kümeleri

HTTP karakter kümesi olarak istemcinin tercihlerine göre hareket eder. Birkaç karakter kümesi aralarında virgül(,) konularak kullanılabilir.Eğer karakter kümesi belirlenmemişse, standard olarak US-ASCII kullanılır.

Örnek
Aşağıdakiler kullanıma uygun karakter kümleri örnekleridir.
US-ASCII
ISO-8859-1
ISO-8859-7

İçerik Kodlanması

İçerik kodlanması, ağ üzerinden gönderilecek içeriğin hangi algoritma kullanılarak kodlandığını belirlemek için kullanılır.İçerik kodlanması genellikle gönderilecek metnin sıkıştırılması için kullanılır. Sıkıştırılması durumunda ağ üzerindeki trafiği azaltacağı için kullanışlı bir duruma gelecektir.

Bütün içerik kodlama değerleri büyük/küçük harf duyarsızdır. HTTP/1.1 içerik kodlanması için Accept-Encoding ve Content-Encoding başlıklarını kullanır. Bu başlıklar daha sonradetaylandırılacaktır.

Örnek
Aşağıda listelenenler içerik kodlanmasında kullanılabilecek uygun örneklerdir.
Accept-encoding: gzip
Accept-encoding: compress
Accept-encoding: deflate

Media Tipleri

HTTP, Content-Type ve Accept başlıkları içinde belirtilmek üzere Internet Medya Tiplerini kullanır. (http://www.iana.org/assignments/media-types/media-types.xhtml adresten bulunabilir.)
Bu sayede daha açık ve geliştirilebilir bir ortam sunar. Bütün medya tipleri IANA (Internet Assigned Number Authority) ya kayıt olmaktadır. Genel yazım şekli aşağıdaki gibidir.media-type = tip “/” alt-tip *(“;” parametre)Tip, alt-tip, ve parametre bilgileri büyük/küçük harf duyarsızdır.

Örnek
Accept: image/gif

Dil Etiketleri

HTTP dil etiketlerini Accept-Language ve Content-Language alanları ile kullanır.Dil etiketleri bir veya daha fazla (ana dil ve muhtemelen boş alt-dil serileri) parça ile belirtilir.
language-tag = ana-etiket *( “-” alt-etiket)
Etiket yazımlarında boşluk karakteri kabul edilmez ve büyük/küçük harf duyarsızdır.

Örnek
tr, en, en-US, en-cockney, i-cherokee, x-pig-latin
Buradaki 2 karakterlik etiketler ana dil olarak ISO-639 tarafından belirlenen dil kısaltmalarıdır.İki karakterlik kısaltmayla başlayan diğerleri de alt dil olup ISO-3166 ile belirlenen ülke kodlarıdır.

You may also like...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x